Vigyázó kúria rehabilitáció.

közösségi parametria.

Kúriából felnőttképzési központ: elkészültünk a Vigyázó kúria hasznosítási terveivel. A rehabilitáció során olyan funkciót terveztünk, amiből lokálisan és regionálisan is profitálhat mind a város, mind a helyi közösség.

Földrajzi hely: Abony, Magyarország
Építészek, alkotók: Dér Endre, Laczkó Gábor, Reszegi Máté, konzulens – Markó Balázs
Tervezés éve: 2017
Alapterület: 1730 m2

A hazánkban fennmaradt kúriák alapvetően az adott város falusias lakóövezetében helyezkednek el, kertes családi házakkal körülvéve, jellemzően szabadonálló beépítési módban. Az abonyi épület, melyet bojári Vigyázó Antal építetett 1830-ban a közeli Vigyázó-kastélyjal együtt, szintén hasonló helyzetben található. A kúria földszintes, kéttraktusos alaprajzi szerkesztésű, 1830-as években épült homlokzata tizenhármas osztású, középen jón oszlopos, oromzatos portikusszal. A második és az utolsó előtti tengely ajtóvá módosult, melyekhez lépcső vezet fel. Az ablakok jellegzetes félköríves tagozatokkal díszítettek, hátsó homlokzatának előreugró középrizalitja felett attika húzódik. A jobb oldali melléképületet, melyben a könyvtár kapott helyet, kétoszlopos bejárat díszíti, a bal oldali melléképületbe pedig a családi kápolna került.

Terveinkben a kúriának teljesen új funkciót adtunk: a jövőben létrejövő felnőttoktatási központ elméleti oktatótermeit, illetve reprezentatív funkcióit a főépületbe helyeztük, a melléképületekben pedig a működtetés és a gyakorlati oktatás helyszíneit és az ehhez kapcsolódó helyiségeket rendeztük el. További két üvegházat terveztünk a néhai kastélypark területére, mégpedig parametrizáló tömeggel, ami jól megfér a műemléki környezettel, kiegyensúlyozva és feszesítve a park térbeli kompozícióját. A park szimmetrikus elrendezésének kikönnyítésére kertépítészeti elemeket, váltakozó burkolati felületeket és kiemelt ültetőközegeket alkalmaztunk.