Rural Tourist Accomodation.

muyong kabinok.

Hegységek, bambusz és rizs – Vietnám máig meghatározó formái. Az Arquideas.net nemzetközi tervpályázatán a helyi turizmus problémáira kerestünk válaszokat: megoldásunkban természetes formavilágú turistaszállásokat helyeztünk el egy világörökségi helyszínen.

Földrajzi hely: Mu Cang Chai, Vietnám
Építészek, alkotók: Zsuky András, Dér Endre
Tervezés éve: 2020
Alapterület: 400 m2

A Mekong folyó környéki rizsföldek vízzel elárasztott teraszain mintha megállt volna az idő. A kúpos kalapot viselő földművesek munkája és életkörülményei alig változtak az elmúlt évezredek során, így nem csoda, hogy az érintetlen vidék a turisták körében is egyre népszerűbb célponttá vált. Az építészeti tervpályázat témája az ide látogatók szállásépületeinek megtervezése volt, melybe lelkesen vágtunk bele. Hosszas közös ötletelésekkel kidolgozott koncepciónk legfőbb szempontja a természet és a rizsföldek érintetlenségének megőrzése volt, ileltve hogy minimális beavatkozással operálva, helyi anyagokból dolgozzunk.

A rizsteraszok feletti részen helyezkedik el az úgynevezett muyong, avagy erdős terület, ahonnan legszebb a kilátás. Ide szórtuk el moduláris kabinjainkat, melyek szerkezete hajlított bambuszok kötegeléséből képződik. A háromszintes lakóegységek alsó szinjén a vizesblokk található komposztvécével, a középső szintre a nappali-konyha, a felső szintre pedig a panorámás háló került. A szociális részen egy bár, közösségi tér található egy természetes agyaggal kiképzett, átfolyasztott medencével.