Burning man fesztivál installáció

virágzás Amerikában.

A Burning Man 1986 óta Nyugat-Amerika egyik meghatározó fesztiválja. A sivatagos Nevadában évente megrendezett esemény installációit többkörös művészeti tervpályázat útján választják ki – beadott tervünk pedig az első körben beválogatottak közé került.

Földrajzi hely: Nevada, USA
Építészek, alkotók: Dér Endre, Elmann Richárd, Decsi Dániel
Tervezés éve: 2019
Alapterület: 60 m2

Előszeretettel indulunk építészeti pályázatokon, legyenek azok hazai vagy nemzetközi tervezői megmérettetések. A Burning Man 2019-es felhívására sem tudtunk nemet mondani: a világ egyik legizgalmasabb fesztiválján a cél egy igazán ütős installáció megalkotása volt.

Tervünket határozott építészeti koncepcióval készítettük: egy hatalmas, kinetikus fémvázat terveztünk, melyet a közösség ereje, jelen esetben súlya tár ki végleges pozíciójába. A szár és a levelek könnyed fém drótvázak, feszített vászonnal összekapcsolva. A teljes szerkezetet egyetlen kábel mozgatja, mely a látogatók súlyát csigákon közvetítve nyitja ki a közel 9 méter átmérőjű árnyékolót.

A Virágzás egyszerre hűs hely és ikon. Formája a közösség hatalmát szimbolizálja: ha üres, a virág bezárul, emberekkel telítődve azonban kinyílik és felélénkül. Kiteljesedett állapotában árnyékolóként funkcionálva, megvédi a pihenni vágyó fesztiválozókat az UV-sugárzástól, miközben távolról is egyértelmű üzenetét közvetíti.