Látványméhészet, Cegléd

a méz gyógyító ereje.

Látványméhészet az Alföld kapujában, avagy a több lábon álló helyi manufaktúra. Terveinkben bemutatjuk, hogy a ceglédi gyógyfürdő környéki, erdőkkel körülvett tisztások milyen tökéletes helyszínt adnak a lokális turizmus fejlesztéséhez.

Földrajzi hely: Cegléd, Magyarország
Építészek, alkotók: Dér Endre, konzulens – Anthony Gall
Tervezés éve: 2018
Alapterület: 1600 m2

A ceglédi gyógy- és termálfürdő térsége jelenleg a város első számú fejlesztési területe. A kikapcsolódni, gyógyulni vágyók számára már most is rengeteg programlehetőséget tartogat, ám az önkormányzat a továbbiakban is rengeteg attrakcióval szeretné bővíteni a területet. A tervezett méhészközpont kölcsönös vendégkört szolgáltatna a fürdőnek gyógyturisztikailag és turisztikailag egyaránt.

A beépítés formavilága hagyományos, modern szerkezeti kialakításokkal, helyi és korszerű anyagokkal. A cél egy több lábon álló helyi manufaktúra létrehozása, mely magába foglal egy mintaboltot, egy családi léptékű látványméhészetet, közösségi tereket, vendégszobákat és gyógyászati helyiségeket. Míg az üzlethelyiség reprezentatívan „kilóg” a fák közül és a fő megközelítési irányra fordul, addig a vendéglátó és gyógyászati funkciók intim, ligetes légkört kapnak. A körpanorámás közösségi helyiség multifunkcionális: méhészgyűléseknek, rendezvényeknek adhat helyet, valamint az időszakos méhészoktatást is lehetővé teszi. A vendégszobák épülete funkciójából adódóan is elválik a fő tömegtől, azonban az épületek folytonosságát biztosítja a tornác, valamint a két tömeg közötti terasz. Az anyagválasztásnál az időtállóságot, az újrahasznosíthatóságot, és az építőanyag megújuló voltát tartottuk szem előtt, így létrehozva egy fenntartható szemléletű fejlesztési koncepciót.