pontfelhő alapú modellezés.

pontfelhő alapú modellezés.

Adathalmazból pontfelhő alapú épületmodell – a legmodernebb lézerszkennerek és drónok felmérései alapján készítünk 3D BIM modelleket legújabb projektjeinkben. Irodánkban digitalizáljuk a valóságot, amivel egy sor nagy léptékű építészeti projektet alapozunk meg.

Építészek, alkotók: Beóka Balázs, Decsi Dániel, Dér Endre
Tervezés éve: 2021
Projekt lépték: 6000 m2

A háromdimenziós lézerszkennelés és a fotogrammetriai felmérések hatalmas fejlődésen mentek és mennek keresztül napjainkban is. A drón és a 3D szkenner kombinációja számos területen forradalmasítja a mérnöki munkát. Olyan épületeket, amelyek felmérése hagyományos módszerekkel hetekig tartana, vagy akár nem is volna lehetséges, pontfelhős felméréssel egy-két napos ráfordítás mellett dokumentálhatóak. De hogyan is működik mindez?

A LiDAR technológia a kézi távolságmérőkhöz hasonlóan, a kibocsátott lézersugár visszaverődéséből és a sugár megtett útjából számol távolságot. A különbség az, hogy itt a műszer akár kétmillió lézersugarat is kibocsájthat másodpercenként és rögzíti a visszaverő felületek távolságát. Maga az eszköz lehet statikus vagy mobil, munkája pedig kiegészíthető drónos felméréssel is. A felmért terület ezzel a módszerrel centiméter, de akár milliméter pontossággal is leképezhető virtuálisan: az így létrejövő eredmény a háromdimenziós pontfelhő.

A lézerszkenneres felmérés hatalmas számítási igényű fájlokat hoz létre. Csapatunk számítógépeinek teljesítményét felkészítettük ezek fogadására, a számítási kapacitás így nálunk szerencsére nem lehet akadály. Ahogy a bonyolult formák sem: gyakorlott modellezők vagyunk sokrétű szoftverismerettel, és mindig örülünk, ha valamilyen bonyolult forma lekövetésén élezhetjük tudásunkat. A pontfelhő alapján olyan csapatmunkában készülő, háromdimenziós BIM épületmodellt hozunk létre, amelyből alaprajzok, metszetek generálhatóak, és amelyben tetszőleges mérés megtehető.

Az általunk létrehozott, pontfelhő alapú épületmodell felhasználható például műemléki védettségű épületek felújításához, ahol az építkezést megelőző felmérésnél egy ujjal sem szabad az épülethez nyúlni, ami rossz állapotban lévő szerkezeteknél nagy előny lehet. Háromdimenziós, bejárható épületmodelljeink pontos árajánlatok, építészeti és belsőépítészeti tervek alapjául szolgálhatnak, de akár a megvalósulás ellenőrzésére is alkalmasak. Látványtervek készítéséhez, tetszőleges LOD szinten a legvalósághűbb környezetet tudjuk megépíteni. Csapatunk építészeti látásmódjával nyitott az innovatív, up-to-date megoldásokra, ezért állunk helyt a hazai és nemzetközi projektek pontfelhő alapú modellezésének területén.

További képek:
http://www.facebook.com/brightone.architecture.design
https://www.instagram.com/brightone.architecture.design/