misézőhely, Normafa.

szakrális térrács.

A hat vadgesztenyéből álló Anna-réti facsoport adta centrális térnek már önmagában szakrális jellege van. Pályázatunkban erre az erős vizuális térhatásra reflektáltunk egy organikus térhálóval.

Földrajzi hely: Budapest, Magyarország
Építészek, alkotók: Dér Endre, Ferkai Tamás
Tervezés éve: 2020
Alapterület: 80 m2

Az építmény a keleti-nyugati irányokba nyit, a facsoport közepén található, azok gondos megőrzésével kerül kialakításra. Keletre tájoltuk az „apszist” oltárral, nyugatra, a nagyobb területű tisztás felé pedig a bejáratot. Az épület két végén lévő mező opcionálisan nagyobb rendezvények helyszínéül, illetve a Mária-ünnepi zarándoklat során idelátogató többezer hívő imahelyeként is szolgálhat.

A rétegelt-ragasztott fa tartókból készült térrács formája a fák elhelyezkedéséhez igazodva, lombkoronáik mellett elcsavarodva ékelődik be. Nyugati irányban a bejárati szélső pont a fákhoz hasonlóan a magasba tör, tetején, a lombkoronák közt kereszt található. Esővédelem és árnyékolás célján halványan áttetsző vászonfedés feszül a rács mezőközeibe. A helyszínen megtalálható, adományként kapott alapkövek felhasználása a koncepció fontos részét képezi: a misézőhely bútorai, így az oltár is ezekből épül fel. Egy hetedik, délebbre eső alacsonyabb fán, kortárs harang kerül elhelyezésre.

Az anyaghasználatnál a természetes, környezetkímélő anyagok a dominánsak. A meglévő mészkőtömbök és a fa párosát új anyagként a padozat csiszolt kő tömbje, a vászon fehér árnyalata és az apró részleteknél megjelenő acél egészítik ki. A végeredmény egy sokszínű, de harmonikus képi világ, ahol a bútorok is egy közösséget alkotnak. A teljes épület filigrán szerkezetével és transzparenciájával finom gesztusként jelenik meg, ezzel egy intim, fedett-nyitott helyet kialakítva.