konténerek kontinensek között.

Iceland Cave Tower építészeti tervpályázat.

Észak-Izland barlangjai népszerű turistacélpontok, ahol természetes termálmedencék, lélegzetelállító tájak és a Trónok harca című sorozat által híressé vált helyszínek találhatóak. Legújabb építészeti tervpályázatunkban ide, a Grjótagjá barlangokhoz terveztünk kilátót, fürdőt és látogatóközpontot, pontosan az itt áthaladó tektonikai törésvonal fölé. Élvezzük hát a kontinensek közti kilátást!

Földrajzi hely: Izland
Építészek, alkotók: Decsi Dániel, Dér Endre, Zsuky András
Tervezés éve: 2020
Alapterület: 400 m2

A Beebreeders.com pályázata Izland egyik legizgalmasabb természeti látnivalójához kalauzolt minket, ahol a megnövekedett turizmus kezelése komoly megoldandó feladattá vált. A magánterületen fekvő, a tiltások ellenére nagy számban látogatott törésvonal és annak mélyén lévő melegvízű tavasbarlang bakancsos és fürdőző turisták tömegét vonzza, őket azonban a spontán módon elhelyezett parkolón és egy táblán kívül semmilyen infrastruktúra nem várja. A Vogar farm tulajdonosai ezért a világ építészeinek segítségét kérték, hogy egy nyitott tervpályázat során tervezzék meg a látogatói útvonalat, és egy új kilátót is, ami a terület jelképévé válhat.

Rengeteg munkaközi skiccet követően, végleges látványterveinken költséghatékony és fenntartható épületeket képzeltünk el: mindhárom épületet hajózási konténerekből építettük meg, melyek tömegeit a funkciók szerint osztottunk fel, illetve kapcsoltunk egymáshoz. A fűtési rendszer geotermikus energiával működik, hogy így is csökkentsük az épület ökológiai lábnyomát.

A kilátótorony 18 méteres magasságával és lécburkolatával már messziről látható, míg a fogadóépületet és a különálló fürdőépületet a tájba simítottuk. A fogadóépület és a kilátó bárki számára ingyenesen, míg az exkluzív fürdő belépődíj ellenében látogatható.

A kilátó összesen négy konténerből áll; a legalsó, hídszerű konténer alapozását csúszó kapcsolattal oldottuk meg, hogy a tektonikai lemezek távolodásából adódó mozgás ne okozzon problémát. Konténerházainkat moduláris, horganyzott acél elemekből készült sétánnyal kötöttük össze, a feltűnő sárga festéssel pedig egyértelműen kijelöltük a látogatói útvonalat, ami még zordabb időben is könnyen észrevehető.

Terveink alapján így olyan látogatóközpont épülhet, amely kontinenseket összekötő, egyben környezetbarát üzenetével szimpatikus célpontja lehet a helyieknek és az Izlandra látogató turistáknak egyaránt.

További képek:
http://www.facebook.com/brightone.architecture.design

További információk:
https://beebreeders.com/architecturecompetitions/icelandtower/