bear home, Veresegyház

bear home rethinked.

Let’s create a zoo where animals have great living conditions, and people have interesting recreation opportunities! A five-hectare project: a development giving the Bear Home a worthy architectural environment, increasing the tourist attraction of the city.

Location: Veresegyház, Hungary
Architects, creators: Dániel Decsi
Year of planning: 2017
Floor plan area: 1280 m2

The Bear Home has become a popular zoo in Hungary in the last few years, but the architectural quality of its buildings and the opportunities offered to visitors have not changed significantly since the establishment of the facility. Accordingly, there is a need on the part of both the city and zoo management to develop the area and its surroundings – so that a new visitor route and new functions will be established in the area. The most important element of the new route is the high trail passing over the bear runway, which runs from the reception building to the event house. Thematic study trails branch off from the main visitor route at each animal run as a side route, and three larger and four smaller new lakes will be established, which will serve as bathing and water supply places for animals. All the buildings of the Bear Home have a prefabricated structure: steel building frames are placed on the slab foundations. The load-bearing elements of the slabs are steel trapezoidal sheets, building cores are covered with large-panel wooden facades. Shading grid shells also have a steel support structure on which pickled larch slats are placed.

The four buildings attached to the visitor route and the lake system were designed according to the same formal concept. Each building has a more enclosed building core surrounded by a lighter lattice. The role of the lattice shell is to shield and to facilitate the masses of buildings. Where required by the functions housed inside, the lattice shell opens – the areas of the openings are shaded by sun sails. In addition to the nursing home building detached from the visitor route, each building communicates with the new water surfaces, bringing visitors closer to the animals.

More info:
https://epiteszforum.hu/medveotthon-ujragondolva