Medveotthon, Veresegyház

medveotthon újragondolva.

Jöjjön létre egy olyan állatpark, ahol az emberek érdekes kikapcsolódáshoz, az állatok pedig jobb életkörülményekhez juthatnak. Egy öt hektáros projekt, melynek fejlesztéseivel a Medveotthon méltó építészeti környezetet kap, hozzájárulva Veresegyház turisztikai vonzerejének növeléséhez.

Földrajzi hely: Veresegyház
Építészek, alkotók: Decsi Dániel, Szabó Attila
Tervezés éve: 2017
Alapterület: 1280 m2

A Medveotthon az elmúlt néhány évben hazánk népszerű állatkertjévé vált, ám építményeinek építészeti minősége és a látogatóknak kínált lehetőségei a létesítmény megalapítása óta nem változtak jelentősen. Ennek megfelelően a város és az állatkert vezetése részéről is igény mutatkozik a terület és környezetének fejlesztésére – így a területen új látogatói útvonal és új funkciók létesülnek. Az új útvonal leglényegesebb eleme a medvekifutó felett elhaladó magasösvény, mely a fogadóépülettől a rendezvényházig tart. A fő látogatói útvonalról az egyes állatkifutóknál mellékútvonalként tematikus tanösvények ágaznak le, illetve három nagyobb és négy kisebb új tó létesül, melyek az állatok fürdésének és vízellátásának helyszínéül szolgálnak. A Medveotthon összes épülete szerelt szerkezetű, a lemezalapokra acél épületvázak kerülnek. A födémek teherhordó elemei acél trapézlemezek, az épületmagok nagytáblás fa homlokzatburkolatot kapnak. Az árnyékoló rácshéjak szintén acél tartószerkezetűek, melyekre pácolt vörösfenyő lamellák kerülnek.

A látogatói útvonalra és a tórendszerre felfűződő négy épület azonos formai koncepció szerint készült. Minden épület rendelkezik egy zártabb épületmaggal, melyet egy könnyedebb rácsburok vesz körül. A rácshéj szerepe az árnyékolás, illetve az épületek tömegeinek oldása, könnyítése. Ahol az épületmagokon belül elhelyezett funkciók megkövetelik, a rácshéj felnyílik – a megnyitások területei napvitorlákkal árnyékoltak. A látogatói útvonalról leváló gondozóház épületén kívül minden épület kommunikál az új vízfelületekkel, ezzel is közelebb hozva a látogatókat az állatokhoz.

További információk:
https://epiteszforum.hu/medveotthon-ujragondolva